Acceptatieplicht bij afsluiten van een zorgverzekering

‘Geldt er voor verzekeraars een acceptatieplicht voor de zorgverzekering?’

In Nederland is er sprake van een wettelijke verplichting om een basisverzekering af te sluiten. In dat opzicht geldt er voor de zorgverzekeraars altijd een acceptatieplicht voor de basisverzekering.

Iedereen kan naar wens een eigen zorgverzekeraar uitzoeken, waar de basisverzekering wordt afgesloten. Er geldt een acceptatieplicht voor de basisverzekering, zodat er geen weigering mag plaatsvinden op grond van factoren als de leeftijd van de verzekerde, chronische ziekte of geslacht. Het weigeren van een verzekerde voor de basisverzekering is wel toegestaan indien er sprake is van frauduleuze handelingen of wanbetaling en de verzekering door de zorgverzekeraar is stopgezet. De weigering mag in dat geval tot vijf jaar na de betreffende situatie gestand houden.

Geen acceptatieplicht aanvullende zorgverzekering
Met betrekking tot de acceptatieplicht voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering zijn er andere regels van toepassing. De verzekeraar heeft voor een aanvullend pakket namelijk wel de mogelijkheid om voorwaarden voor toelating te stellen. Een voorwaarde kan bestaan uit het overleggen van een gezondheidsverklaring, maar per verzekeraar kunnen er andere voorwaarden opgesteld worden om geaccepteerd te worden voor de zorgverzekering.