Consumenten blijven zorgverzekeraar trouw

By 12 november 2014Nieuws

overstappen zorgverzekeringConsumenten met een zorgverzekering blijken de verzekeraar meer trouw te blijven dan in eerste instantie wordt gedacht. Bij onderzoeken laten verzekerden vaak weten wel een intentie te hebben om over te stappen, maar in de praktijk blijkt maar een klein percentage dat ook daadwerkelijk te doen. Het aantal consumenten met een basisverzekering dat wel eens wisselt van een telefoonaanbieder is namelijk dubbel zo groot in vergelijking met het aantal verzekerden dat wisselt van zorgverzekering. Deze informatie is afkomstig uit een onderzoek dat gehouden is onder het ledenpanel van de Patiƫntenfederatie NCPF. In de afgelopen twee jaar is een percentage van ongeveer 17 procent gewisseld van zorgverzekeraar of van polis.

70 procent al minimaal 4 jaar bij zorgverzekeraar
Uit het onderzoek blijkt ook dat 70 procent van de consumenten met een zorgpolis al zeker 4 jaar de verzekering bij dezelfde zorgverzekeraar heeft ondergebracht. Een van de redenen waarom verzekerden trouw blijven is dat er sprake is van een goede service. De verzekerden zijn daar doorgaans tevreden over. Ongeveer 40 procent is tevreden met de eigen verzekeraar en besluit daarom niet over te stappen.

Aantal overstappers voor 2015
Straks wordt na de bekendmaking van alle zorgpremies weer de mogelijkheid geboden om over te stappen en zoals het er nu naar uitziet, is ongeveer 10 procent van de verzekerden dat van plan. Bijna 50 procent weet nog niet of de overstap gemaakt gaat worden naar een andere verzekeraar. Wel is het duidelijk dat als er een overstap gemaakt wordt naar een andere zorgverzekeraar dat vooral wordt ingegeven door de verwachting goedkoper uit te zijn. Bijna de helft van alle consumenten met een zorgpolis verwacht dat de premie voor volgend zorgverzekeringsjaar zal gaan stijgen. Dat is nog altijd de vraag, want tot nu toe is alleen de zorgpremie van DSW bekend en wachten de andere zorgverzekeraars nog even af.

Besparen door overstappen zorgverzekering
In een periode van minder dan veertien dagen zullen alle premies bekend moeten zijn. Dat is wettelijke voorgeschreven door de overheid. Het is dan mogelijk om te kijken of de nieuwe zorgpremie van de eigen zorgverzekeraar is gestegen en of er bij anderen goedkopere alternatieven voorhanden zijn. Het overstappen van zorgverzekering is niet lastig en er kan geld worden bespaard door goed te vergelijken. Qua dekking is de basisverzekering voor iedereen gelijk, zodat de inhoud daarvan geel rol speelt.

De inhoud van aanvullende zorgverzekeringen kan wel verschillen en dat is dan ook een aspect waarbij wel rekening gehouden moet worden als er een vergelijking gemaakt gaat worden. Elke verzekeraar moet iedereen voor de basisverzekering accepteren, maar voor aanvullende zorgpolissen gelden weer andere regels. Het is bij het overstappen van een aanvullende zorgpolis dan ook zeker aan te raden om alle voorwaarden goed door te nemen.

De premies van de zorgverzekeringen voor 2015 zullen eerdaags wel bekend worden gemaakt en dan wordt eindelijk duidelijk of er sprake zal zijn van een stijging of niet. Zodra daar meer nieuws over te vertellen is, zal dat uiteraard direct bekend worden gemaakt.