Consumenten verwachten stijging premie zorgverzekering

By 6 november 2014Nieuws

Met ingang van volgende week zullen een groot aantal zorgverzekeraars de nieuwe premie zorgverzekering bekend gaan maken. Een groot deel van de consumenten in Nederland verwacht dat de zorgpremie gaat stijgen. In vergelijking met voorgaande jaren worden de premies steeds later bekendgemaakt. De enige zorgverzekeraar die er zoals altijd vroeg bij is geweest, is DSW. In september na Prinsjesdag werd de nieuwe zorgpremie voor 2015 namelijk al door deze verzekeraar bekendgemaakt. Deze verzekeraar heeft laten weten dat er geen stijging of daling zal komen en dat de premie voor de basisverzekering dan ook gelijk zal blijven. Of dat een graadmeter is voor de overige verzekeraars is in elk geval niet te zeggen.

Alle premies bekend op 19 november
19 november 2014 is de dag waarop alle nieuwe zorgpremies voor het volgend jaar bekend moeten zijn. In aanloop daar naartoe zullen in de loop van volgende week zal het nieuws van de eerste verzekeraars over de premie zorgverzekering wel naar buiten worden gebracht. Ongeveer de helft van de consumenten in Nederland verwacht dat er een stijging komt. Deze veronderstelling kan wel eens waarheid zijn, want er zijn signalen dat er inderdaad een stijging van de premie van de basisverzekering aan zit te komen. Hoe hoog de stijging zal zijn, is uiteraard nog niet bekend.

Een kleine premiestijging kan verzekerden doen verleiden om op zoek te gaan naar een andere zorgverzekeraar die de stijging minder groot laat zijn of die de premie helemaal niet gaat verhogen, zoals DSW. Eerder heeft het kabinet al laten weten dat de zorgpremie kan stijgen. Een van de redenen die aanleiding kan zijn voor een premiestijging is dat er sprake is van wijzigingen in de AWBZ. De veranderingen in de AWBZ kunnen bij verzekeraars tot hogere kosten leiden en die kunnen uiteraard weer doorgerekend worden in een hogere premie.

Aantal overstappers vorig jaar beperkt
Het aantal overstappers dat vorige jaar voor een andere verzekeraar heeft gekozen, is beperkt gebleven met een percentage van 6,5 procent van alle verzekerden. Op zich is dat niet vreemd, want voor dit jaar werden een groot aantal premies verlaagd. De vraag is echter of een stijging van de premie zorgverzekering voor volgend jaar ertoe zal leiden of er een groter aantal overstappers komt. De grootste drijfveer om te wisselen van zorgverzekering is de hoogte van de premie. Verzekerden willen voor de basisverzekering graag zo voordelig mogelijk uit zijn.

De consumenten in Nederland verwachten overigens dat de premie met ongeveer 6 euro per maand zal stijgen. Dat is op zich lager dan het bedrag waar het kabinet rekening mee heeft gehouden. Er werd namelijk uitgegaan van een stijging van 114 euro per jaar en op maandbasis is dat ongeveer 10 euro. Naast dat de helft van de verzekerden een stijging verwacht, blijkt dat bijna veertig procent van de verzekerden een premie verwacht die gelijk zal blijven. Er is slechts een beperkte minderheid die veronderstelt dat de premie zorgverzekering in 2015 zal dalen. Het is nog even afwachten tot volgende week en dan zal er meer duidelijkheid zijn.