Aanbieders zorg 2017

By 13 november 2017Nieuws

Het duur nog even en dan maken alle zorgverzekeraars uiterlijk op 19 november de premies voor de zorgverzekeringen voor 2016 bekend. Dat is het moment, waarop veel consumenten weer de moeite nemen om het aanbod met elkaar te vergelijken om de beste keuze voor een basisverzekering en eventuele aanvullende zorgverzekering te maken. Als consumenten de moeite nemen om de aanbieders met elkaar te vergelijken dan blijkt dat er enorm veel mogelijkheden zijn om uit te kiezen. Er zijn namelijk tientallen zorgverzekeraars die basisverzekeringen en aanvullende polissen aanbieden. Wat veel consumenten echter niet weten is dat het aantal hoofdmerken veel minder is.

zorgverzekeraars-2016

Grote zorgverzekeraars
Er zijn in Nederland maar een paar echte grote zorgverzekeraars. Achmea is een voorbeeld van een grote zorgverzekeraar in Nederland net als VGZ, CZ en Menzis. Achmea is een bekend merk, maar heeft ook een aantal andere labels die verzekeringen voor het basispakket aanbieden.

Dat zijn onder meer Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis. Voor VGZ dat als verzekeraar een groot marktaandeel heeft in Nederland geldt dat er ook labels gevoerd worden, zoals IZZ en Univé. Het aantal echt grote verzekeraars wordt als deze labels onder het hoofdmerk worden geschaard al snel een stuk kleiner.

Zorgverzekeraars hechten uiteraard veel waarde aan het creëren van een zo groot mogelijke klantenkring. Dat biedt namelijk meerdere voordelen. Zo worden de inkomsten vergroot als het aantal verzekerden toeneemt. Ook geldt dat de zorgverzekeraar van een betere onderhandelingspositie kan uitgaat met zorgaanbieders indien er sprake is van een grote groep verzekerden die van de zorg gebruik kunnen maken.

Alle verzekeraars moeten namelijk afspraken maken met zorgverleners ten aanzien van de tarieven. Door als hoofdmerk meerdere labels aan te bieden, worden een grotere doelgroep bereikt doordat elk label weer unieke kenmerken te bieden heeft.

Marktaandeel
Het marktaandeel van Achmea is het grootst met meer dan 30 procent en wordt gevolgd door VGZ met bijna 25 procent. Daarna komt CZ met ruim 20 procent en volgt Menzis met bijna 13 procent marktaandeel. Het blijkt dat de zorgverzekeraars die daarna volgen qua marktaandeel allemaal maar een bescheiden aandeel hebben. Zo heeft DSW een marktaandeel van ruim 3 procent en geldt dat ONVZ en Zorg en Zekerheid een aandeel hebben tussen 2 en 3 procent.

ASR heeft een marktaandeel van nog geen 2 procent en voor ENO ligt een marktaandeel van bijna 1 procent weg. Overigens kunnen ook de kleinere zorgverzekeraars andere merken voeren. Zo voert ENO bijvoorbeeld merken als Salland, HollandZorg en Energiek. Uit bovenstaande informatie blijkt in elk geval dat er vier grote zorgverzekeraars zijn die de boventoon voeren.

Keuze zorgverzekeraar 2016
Er kan uiteraard rekening worden gehouden met de zorgverzekeraar bij het maken van een keuze voor een zorgverzekering 2016. De consument hoeft zich daarbij niet te laten leiden of een label onderdeel is van een groter merk, maar kan gewoon op zoek gaan naar de beste zorgverzekering. Dat kan de goedkoopste zijn, maar bijvoorbeeld ook een verzekeraar die de beste service te bieden heeft. De keuze voor de beste zorgverzekering 2016 wordt dan ook uiteindelijk individueel bepaald.