Bewuste keuze zorgverzekering 2017 wordt belangrijk

By 17 september 2017Nieuws

eigen risico zorgHet wordt bij het overstappen voor de zorgverzekering 2014 nog belangrijker om bewust keuzes te maken. Dat wordt namelijk ingegeven door het zorgakkoord dat door de overheid is opgesteld in samenwerking met verzekeraars, ziekenhuizen en andere zorginstanties.
Het basispakket van 2014 blijft nagenoeg gelijk met enkele veranderingen, zoals meer consulten voor eerstelijns psychische hulp dan in 2013. De dekking van de basisverzekering 2014 zal niet minder worden.
De bewuste keuze die voor het overstappen van de zorgverzekering in 2014 gemaakt moet worden heeft betrekking op de veranderingen betreffende de natura polis. Indien een verzekerde nu gebruikmaakt van niet gecontracteerde zorg is de verzekeraar verplicht om een minimaal percentage te vergoeden. Dat gaat met ingang van 1 januari 2014 echter veranderen. De zorgverzekeraars krijgen dan zelf de vrijheid om te bepalen of er een vergoeding komt en hoog de vergoeding zal zijn als een verzekerde met een natura polis van niet gecontracteerde zorg gebruikmaakt. Bij het overstappen van een zorgverzekering voor 2014 is het dus van belang om te kijken naar de zorgverleners waar de verzekeraar een contract mee heeft afgesloten.
Premie restitutie polis stijgt
De restitutie polis geeft de verzekerde alle vrijheid om zelf een zorginstantie te kiezen in tegenstelling tot bij de natura polis. De vrijheid van zorgkeuze zal in 2014 echter wel duurder worden, zodat de premie van de restitutie polis zal stijgen. Het is dan ook raadzaam om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen en op basis daarvan de overstap te maken naar de zorgverzekeraar met de zorgverzekering die aansluit bij de eigen voorkeuren. Daarvoor is het belangrijk om een vergelijking te maken tussen de zorgverzekeringen 2014 zodra de premies en de dekkingen bekend zijn gemaakt door de verzekeraars.